Tarinoita esineiden takaa

Oletko koskaan miettinyt, että kaikilla esineillä on ihan oma tarinansa kerrottavanaan? Vanhoilla esineillä luultavasti on enemmän tarinoita kerrottavana kuin uusilla, sillä niitä katsoessaan voi kuulla historian siipien havinaa. Esineisiin voi myös kätkeytyä erilaisia kohtaloita. Huutokaupoissa ja kirpputoreilla voi jopa itse kuvitella ne tarinat. Museot ovat täynnä tällaisia esineitä, ja siellä niihin liittyvät tarinat voi halutessaan lukea niiden läheisyydessä olevilta infotauluilta.

Erilaisia esineitä – erilaisia tarinoita

Esineen ei tarvitse olla vanha ollakseen mielenkiintoinen. Myös uudemmat tavarat voivat olla mielenkiintoisia. Tästä esimerkkinä voi mainita nykyajan muotoilun, joista jokainen maljakko ja vaasi kätkevät taaksensa ajatuksen tai tarinan. Aalto-maljakko esimerkiksi on saanut muotonsa luonnosta. Festivo kynttilänjalan jalkaosaan piti tulla suuri viinilasi, johon oli tarkoitus mahtua koko viinipullo. Suosittujen Marttiini puukkojen tarinaa kerrotaan niin, että kauppamies Janne Marttiini osoitti puukkojensa terävyyden raakkaamalla ihmisten niskavilloja.

Esineistä on myös kirjoitettu kirjoja. Yksi sellainen, ehkä mainitsemisen arvoinen on Turun museokeskuksen julkaisema kirja nimeltään ’101 tarinaa ihmeellisistä esineistä’. Innoituksensa tähän kirjaan he saivat 100-vuotiaasta Suomesta ja sen innoittavasta historiasta. Kirjassa on tarinoita mm. mielenkiintoisista esineistä, joita on löydetty Turusta ja sen lähialueilta. Niistä mainittakoon vaikkapa puretusta talosta peräisin olevaa tapetti tai Kaarina Maununtyttären hammas. Hän oli ainoa Suomeen haudattu kuninkaallinen.

Esineet kertovat historiasta

Vanhat talot kertoisivat monta tarinaa, jos osaisivat puhua. Monissa kaupungeissa onkin kesäaikaan kierroksia, joissa ihmisiä opastetusti viedään seudun vanhoihin taloihin. Tällöin opas kertoo tarinoita taloista ja niissä asuneista henkilöistä. Esimerkiksi Turussa järjestettävä Neljän vanhan talon tarinat -kierros vie vanhalle Suurtorille ja sen neljälle historialliselle talolle. Ihmisiä on aina kiinnostanut erilaiset tarinat ja siksi niitä halutaan kuunnella jonkun kertomana yhä uudelleen ja uudelleen.

Opastetut kierrokset vanhoissa linnoissa ovat myös suosittuja, sillä ihmisiä kiinnostaa historia ja se, miten ihmiset ovat ennen eläneet. Esineet tuovat myös oman lisänsä näihin tarinoihin ja on mukava kuulla eri esineiden historiasta sekä käyttötarkoituksista. Kansankulttuurin mukaan esineet ilmentävät myös kulttuuriyhteyksiä sekä kertovat entisestä elämästä. Liedon Vanhalinnan kansatieteen näyttely on hyvä esimerkki siitä, miten esineet ja niihin liittyvät tarinat ovat kautta aikain kertoneet jotakin käyttäjistään ja heidän elämästään.