Suomalaisen muotoilun historia

Suomi tunnetaan monista asioista maailmalla. Yksi näistä on suomalainen muotoilu. Se on ollut alkuajoistaan lähtien erittäin laadukasta ja aikaansa nähden hyvin modernia. Suomesta on tullut monia muotoilijoita, jotka ovat voittaneet kansainvälisiä palkintoja ja vieneet Suomea eteenpäin maailmalla. Suomalaisten rakkaus designia ja muotoilua kohtaan näkyy esimerkiksi korkealuokkaisena arkkitehtuurina sekä lukuisissa patsaissa, monumenteissa sekä gallerioissa. Jopa aivan pienistä kylistä löytää taidegallerioita, joissa pääsee tutustumaan suomalaisiin muotoilijoihin. Suomalaiset design-tuotteet valmistetaan usein käsityönä. Se tuo tuotteille vielä ylimääräistä arvoa, minkä vuoksi ne ovat varsin kysyttyjä.

Suomalaisen muotoilun alkutahdit

Suomalaisen muotoilun aikakauden voidaan katsoa alkaneen vuonna 1875. Tuona vuonna perustettiin Suomen Taideteollisuusyhdistys. Yhdistyksen tavoite oli pitää yllä veistokoulua. Myöhemmin tästä koulusta tuli Taideteollinen korkeakoulu, joka tunnetaan tänä päivänä nimellä Aalto-yliopisto. Aalto-yliopiston tavoitteeksi tuli nostaa Suomi maailmankartalle. Siinä se onkin onnistunut varsin hyvin, sillä kyseinen yliopisto on Business Week -lehden mukaan yksi maailman parhaista muotoilua opettavista korkeakouluista. Aalto-yliopisto on myös haluttu opiskelupaikka niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin muotoilijaopiskelijoiden keskuudessa. Sinne hakee joka vuosi runsaasti enemmän opiskelijoiksi haluavia kuin yliopistosta löytyy aloituspaikkoja.

Suomi tuli jo melko varhain tunnetuksi muotoilumaana. Taiteilijapariskunta Alvar ja Aino Aallon käsissä on syntynyt monia kuolemattomia esineitä. Varsinkin Aino Aalto tunnetaan erityisesti muotoilijana. Hän on suunnitellut esineitä niin Iittalalle kuin Artekillekin. Iittala valmistaa edelleen Aino Aallon suunnittelemia laseja. Artekin valikoimista taas löytyy pariskunnan yhdessä suunnittelemia huonekaluja. Näitä ovat esimerkiksi puolipyöreä, nojatuoli, jalkarahi, riippuvalaisin sekä useampikin erilainen sohva. Aino ja Alvar Aallon suunnittelemat tuolit ja pöytä tunnetaan niiden L-muotoisista jaloistaan. Tätä tuolin jalkojen muotoa on kopioitu paljon eri suunnittelijoiden toimesta niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Taideyhdistykset

Koska Suomi on taiteen luvattu maa, on täällä myös lukuisia taideyhdistyksiä. Niitä löytyy yli 2 500 eri puolilta Suomea. Kun tätä lukua suhteutettuna asukaslukuun verrataan muihin Euroopan maihin, huomataan, että Suomesta löytyy enemmän taideyhdistyksiä kuin muualta Euroopasta. Suomessa on lanseerattu uusi taiteen muoto, joka on niin sanottu ITE-taide, eli nykykansantaide. Se yhdistää usein sekä taiteen että luonnon, jotka molemmat ovat suomalaisille tärkeitä asioita. ITE on lyhennys sanoista itse tehty elämä. Termi on saanut myös kansainvälisen muodon, joka on raw art, eli suomennettuna raaka taide.

Suomesta löytyy tällä hetkellä muutamia satoja ITE-taiteilijoita. Näiden taiteilijoiden panos kansainväliselle nykytaiteelle on varsin merkittävä. Yksi Suomen tunnetuimmista ITE-taiteilijoista oli Veijo Rönkkönen. Rönkkönen on saanut Suomi-palkinnon vuonna 2007. Hän sai palkinnon perustamastaan Parikkalan patsaspuistosta. Patsaspuisto lähti liikkeelle niin, että Rönkkönen asetti tekemänsä patsaat omaan puutarhaansa. Vähitellen patsaita alkoi kertyä ja näin patsaspuistosta tuli oikea nähtävyys. Rönkkönen on myös noteerattu erilaisten taideasiantuntijoiden toimesta. Esimerkiksi englantilainen kirjailija ja Raw Vision -taidelehden toimittaja John Maizels on kirjoittanut Rönkkösen olleen yksi merkittävimmistä ITE-taiteilijoista ja tuoneen paljon kyseiselle taiteenlajille.