Materiaaleja suomalaisesta metsästä

Suomalaiset muotoilijat ovat hyödyntäneet ihailtavan kekseliäästi kotimaisia valmistusmateriaaleja tuotteissaan aina näihin päiviin asti. Menneinä aikoina oli yksinkertaista ja edullista suosia lähiluonnosta löytyviä tarvikkeita. Modernissa muotoilussa suomalaisen metsän antimien käyttäminen on puolestaan keino tehdä designluomuksista joko persoonallisia tai pohjolan eksotiikkaa henkiviä.

Suomalainen puu

Muotoiltava, luonnonläheisyyttä henkivä ja biohajoava puu on edelleen paljon käytetty materiaali suomalaisten suunnittelijoiden töissä. Puuta on Suomessa lisäksi huokeaa ja yksinkertaista hankkia, onhan kotimaisilla puutavarayhtiöillä vaikuttava kokemus eri puulajien työstämisestä. Luonnollisempaan lookiin maanläheisemmät suunnittelijat ja omaksi ilokseen nikkaroivat harrastajat pystyvät etsimään sopivaa puuta vaikka lähimetsästä. Jos tekijä etsii työnsä materiaalin suoraan metsästä, täytyy hänellä olla tietoa puun elinkaaresta ja puulajien ominaisuuksista.

Kun puisia huonekaluja, seinäpanelointeja, koriste-esineitä tai vaikka veistoksia suunnittelee itse metsästä haetusta puusta, on kaikkein tärkeintä käyttää hyvin kuivunutta puuta. Jos veistäjä tai suunnittelija hakee lähimetsästä puuta, valitsee hän ekologisesti puusta irronneen oksan ja kuivattaa sitä vielä lisää ennen työstämisen aloittamista.

Puulaji luomuksen mukaan

Erilaisiin töihin sopivat eri puulajit. Onneksi Suomen metsistä löytyy valinnanvaraa, vaikka kotimaiset puulajimme ovat pääosin havupuita muutamalla lehtipuulajilla ryyditettynä. Esimerkiksi koivu on ehdoton kestosuosikki muotoiluun ja rakentamiseen niin luonnollisuutensa kuin kansallisromanttisten assosiaatioiden ansiosta. Koivun puuaines on valkeaa tai vaalea, erityisen pidettyä se on huonekalupuuna. Koivusta tehdään myös vaneria, jota voi hyödyntää vaikkapa modernissa veistostyössä.

Jos suunnittelee keveitä puuesineitä, kuten pieniä koreja tai vaikkapa koruja, saattaa ratkaisu löytyä lehmuksesta. Erityisesti metsälehmuksen helppo muotoiltavuus tekee siitä suositun puulajin tällaisiin tarkoituksiin. Metsälehmuksesta on myös tehty veistoksia. Puuta materiaalina paljon käyttävä muotoilija tuntee eri lajien ominaisuudet ja osaa valita kuhunkin toimeksiantoon otollisimman.

Sisustaminen on monelle tärkeä asia ja kodista halutaan juuri itselle sopiva. Esineitä, joiden muotoilu sopii yhteen kaiken muun kanssa, voi löytää monilta eri tekijöiltä. Suuremmat koristeet saattavat olla liikaa monelle ja koti halutaan pitää minimalistisena tai yksinkertaisen kauniina. On kuitenkin mahdollista löytää upeaa muotoilua ja samaan aikaan käytännöllisyyttä yhdestä esineestä. Pippurimylly kuuluu varmasti keittiön vakiovarusteisiin, joten käytännöllisyyteen kannattaa yhdistää tyylikkyyttä.